Detské postieľky

Nezávadnosť detskej postieľky

Určite každá mamička pred pôrodom rieši, kde detskú postieľku pre svoje bábätko umiestniť. Do detskej izby väčšinou detskú postieľku nedávame. Prvý polrok života bábätka dáva väčšinou každá mamička postieľku do spálne v blízkosti svojej postele. A načo musíte myslieť predovšetkým, je fakt, že postieľka musí spĺňať bezpečnostné normy a základné požiadavky na zdravé spanie bábätka.

Hlavne nezávadnosť

Postieľka by mala byť z prírodných materiálov a natretá zdravotne neškodným náterom. Snáď každé bábätko musí svoju postieľku "ochutnať"! Preto je ideálnym materiálom na výrobu detskej postieľky masívne drevo. To je aj krásne, ekologické, príjemné na dotyk a bezpečné.


Či už zvolíte lacnejšie ako napríklad mäkkú borovicu, smrek, alebo kvalitnejší tvrdý buk a dub, nemusíte sa zďaleka obmedzovať len na ich prírodný vzhľad. Detská postieľka musí byť pevná, stabilná a drevo musí mať starostlivo zaoblené hrany. Preto naozaj pozor na ostré hrany a nebezpečné výčnelky! Zdravotná nezávadnosť povrchovej úpravy je výrobca povinný doložiť certifikátom. Zdravotná nezávadnosť by mala byť garantovaná patričným atestom. Pri kupovaní postieľky na to nezabudnite myslieť. Ak si chcete byť bezpečnosťou istí, zverte nákup nejakej overenej predajni, overené sú napríklad detské postieľky od Nabytok-aldo.sk.

Kritériá postieľky pre bábätká

Keď po príchode z pôrodnice, budete mať detskú postieľku v spálni vedľa svojej postele, verte, že je to pre Vás to najlepšie. Už len pre to, že niekoľkokrát počas dňa a noci bábätko kontrolujete a prebaľujete. Ideálne preto sú postieľky s dvoma úrovňami nastavenia výšok.

Horná výška je optimálna v čase, keď sa v prvých dňoch života Vášho dieťatka nemusíte zohýbať ku každému prebaľovaniu. V čase, keď dieťa sedí, je dobré úroveň znížiť, aby bola bezpečnosť zachovaná. Ďalej by postieľka mala byť vybavená bočnicami, ktoré zaistia bezpečnosť. Ľahko sťahovacia bočnica potom zabezpečí bezpečný spánok aj staršiemu dieťaťu.

Dôležité sú tiež rozostupy medzi jednotlivými priečkami bočníc, ktoré musia byť vždy tak veľké (alebo skôr tak úzke), aby si dieťa nemohlo ublížiť! Optimálna vzdialenosť drevených tyčiek zábradlia je 3-6 cm, a to preto, aby v medzere nemohlo dôjsť k nechcenému zaklineniu ručičky, nožičky alebo dokonca hlavičky. A ešte jeden potrebný kúsok nábytku je určite prebaľovací pult.

Prebaľovacie pulty sú praktickými pomocníkmi pri bežnom prebaľovaní a obliekaní nemluvniat a batoliat. Aj takúto nevyhnutnosť si totiž môžete uľahčiť. Na prebaľovacom pulte by malo byť všetko po ruke a mal by byť pohodlný a bezpečný. V dnešnej dobe sú už aj detské postieľky, ktoré rastú s dieťaťom. Pri zakúpení takejto postieľky majú mamičky všetko v jednom a dokonca ako dieťa v postieľke odrastie, tak s ňou urobíte celú detskú izbu.

Ďalšie rady ako vybrať postieľku nájdete napríklad na mamicka.sk